Werking accu Menu sluiten
Nieuws

Werking accu

Komt uw motor moeizaam op gang? Tien tegen één dat uw accu niet meer goed werkt. De gemiddelde levensduur van een normale accu is ongeveer zes jaar. Maar wanneer er veel korte ritten worden gemaakt is dit aanzienlijk minder.

Een accu is de energiebron die een auto nodig heeft om te starten. De accu levert ook energie aan de apparatuur en systemen op het moment dat de dynamo niet genoeg stroom kan leveren.

Als de accu leeg is, zal de auto niet starten. Het is dus belangrijk de werking van de accu in de gaten te houdt om te voorkomen dat u op een ongewenst moment plotseling stil komt te staan.

Functie van een accu
De accu dient om de auto te starten en het surplus aan energie te leveren die door de verschillende apparatuur en systemen die in de auto zijn gemonteerd wordt gevraagd als de dynamo niet genoeg stroom kan leveren.

Daarnaast reguleert de accu de stroom die door de dynamo wordt aangemaakt tijdens de verschillende snelheden waarmee de auto bereden wordt. De dynamo levert levert 12,5 tot 14 volt terwijl de diverse apparatuur en systemen 12 volt nodig hebben.

Startvermogen accu
Wanneer de ’startpower’ terugloopt en de motor moeizaam op gang komt, nadert het einde van de accu. Extreme hitte (onder de motorkap) kan de accu aanzienlijk beschadigen.

Zomermaanden
In de zomer maanden slijt de accu door een blijvend capaciteitsverlies. Dit komt vaak aan het licht tijdens de winterkou, waarbij het vermogen van de accu afneemt door de kou.

Korte ritten
Door veel korte ritten te maken, neemt de levensduur van de accu eveneens aanzienlijk af.

Laat uw accu checken door onze monteurs om te bepalen of hij nog goed werkt. Het kan ook zijn dat het niet de accu is maar de dynamo. Een preventieve check zorgt ervoor dat u niet voor de vervelende situatie komt te staan dat u niet kan starten.